Plekberaden voor de toekomst

Op deze pagina vind je algemene informatie over plekberaden voor de toekomst. In Enschede zijn we volop aan het experimenteren met plekberaden. Meer daarover vind je op deze pagina.

Waarom een plekberaad voor de toekomst?

De wereld verandert in sneltreinvaart. Op de (politieke) agenda staan grote maatschappelijke vraagstukken. Nu kijken we vijf of tien jaar vooruit. Nooit eerder keken we met de bril van toekomstige generaties. Nooit eerder vroegen we ons af wat we nu kunnen doen om ook voor toekomstige generaties een leefbare aarde achter te laten. Dat terwijl wij, met de beslissingen die we nemen, de toekomst koloniseren. Beslissingen die we nu nemen, beperken of vergroten de mogelijkheden van de toekomstige generaties, zonder dat zij daar een stem in hebben.

Daarnaast weten we dat de vraagstukken die op ons afkomen niet slechts opgelost kunnen worden door inspanning van de overheid. Betrokkenheid en draagkracht van inwoners is essentieel om de gewenste veranderingen te realiseren.

Hoe draagt een Plekberaad voor de Toekomst bij aan oplossingen voor de toekomst?

“Als we blijven doen wat we altijd deden, krijgen we wat we altijd kregen” zei Albert Einstein al. Juist daarom willen we vanuit het perspectief van de toekomstige generaties acties, oplossingen en adviezen aandragen voor verandering in de stad. Voor de mooist mogelijke toekomst.

Tijdens een Plekberaad voor de Toekomst komen inwoners en andere betrokkenen samen. Daarmee brengen we hun kennis en perspectieven in de stad, wijk of buurt samen rondom vraagstukken in de stad. Dit creëert betrokkenheid, draagkracht (de voorstellen komen van inwoners zelf) en verantwoordelijkheid (deelnemers nemen verantwoordelijkheid voor de acties die uit het plekberaad naar voren komen)

Wat doen we nu precies tijdens een Plekberaad voor de Toekomst?

Een plekberaad is meer dan brainstorm. Tijdens een Plekberaad voor de Toekomst gaat de groep deelnemers een aantal stappen door. Allereerst kijkt ze terug op en stapt metaforisch in de schoenen van vorige generaties. Vanuit dat perspectief delen ze de observaties rond dat het thema. Daarna stappen ze in de schoenen van de toekomstige generaties. Vanuit deze generaties kijken ze opnieuw naar het vraagstuk dat voorligt. Vanuit dat perspectief ontstaan oplossingen en acties.

Meer informatie vind je op www.labtoekomstigegeneraties.nl

Een indruk van hoe een plekberaad vorm kan krijgen vind je hier: https://youtu.be/gE-EgNYvX90 of hier https://youtu.be/zV-wjRNhScs